Astenia de primavara: cauze, simptome si remedii

Astenia de primavara: cauze, simptome si remedii
Ce este si cum se manifesta astenia de primavara?

Cel mai frumos anotimp ne bucura inca de la inceput cu soare, buchete pictate in cele mai vii culori, copaci plini de flori si piete cu bunatati pline de vitamine, minerale si antioxidanti. Pe langa toate acestea, din pacate, apare si nelipsita astenie de primavara.

Astenia de primavara reprezinta un cumul de simptome ce apare ca urmare a procesului de adaptare a organismului la schimbarea anotimpului si la cresterea expunerii la lumina soarelui.

Etimologic vorbind, termenul de astenie este derivat din grecescul asthenia, adica “lipsit de forta”.

Astenia de primavara este reprezentata printr-o serie de manifestari fizice si psihice care debuteaza la inceputul sezonului cald si sunt resimtite sub forma unei stari de slabiciune generala la nivelul intregului organism, oboseala si episoade depresive cu caracter intermitent sau de lunga durata.

In mod frecvent, astenia defineste o stare de oboseala acuta fizica si psihica manifestata in lipsa conditiilor de efort fizic sau suprasolicitare intelectuala, insotita de alterarea calitatii somnului nocturn si cresterea sensibilitatii la anumiti stimuli externi.

Totalitatea manifestarilor fizice si psihice care alcatuiesc tabloul clinic al asteniei de primavara au ca principala cauza sinteza de melatonina si serotonina ca raspuns al sistemului nervos fata de lumina.

          - Melatonina sau hormonul somnului este sintetizata la nivelul glandei pineale, mai ales in timpul noptii, rolul sau principal fiind reglarea ritmului circadian. Aditional efectelor asupra ritmului circadian, melatonina moduleaza functionarea sistemului imunitar si intervine in generarea proceselor de aparare ale organismului, gestioneaza secretia cortizolului si regleaza tensiunea arteriala. Nivelurile scazute de melatonina din organism pot genera insomnie si irascibilitate, cu aparitia incapacitatii de gestionare favorabila a situatiilor stresante la locul de munca sau in viata personala;

          - Serotonina, un neurotransmitator implicat in reglarea dispozitiei matinale, participa la reglarea raspunsurilor comportamentale dependente de stare, stimularea memoriei si a functiilor cognitive, influentand in mare parte manifestarile intalnite in cazul asteniei de primavara. Deficitul de serotonina poate determina scaderea apetitului, insomnii, reducerea capacitatii de focusare si memorare, aparitia depresiei, tulburarilor obsesiv compulsive, fobiilor, tulburarilor de stres posttraumatic, epilepsiei si tulburarii anxioase.

Nivelul scazut de endorfine sau hormonul fericirii, reprezinta o alta cauza care favorizeaza aparitia asteniei de primavara, migrenelor cronice si a depresiei. Endorfinele sunt morfine endogene sintetizate de catre sistemul nervos central la nivelul glandei pituitare si au rol in reducerea stresului si a durerii, inducand o stare generala de bine a organismului. Studiile desfasurate de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca endorfinele regleaza apetitul, atenueaza simptomele depresiei si previn aparitia starilor anxioase.

Variatiile de temperatura asociate cu sosirea primaverii influenteaza, de asemenea, temperatura corporala si, implicit, valorile tensiunii arteriale. In conditii de incalzire ambientala, vasodilatatia conduce la scaderea tensiunii arteriale, un fenomen care poate induce stari de oboseala.

Alergiile sezoniere sunt generate in urma expunerii la polen, mucegai si acarieni de praf, alergeni frecvent intalniti pe timpul primaverii. Totalitatea manifestarilor specifice alergiilor respiratorii pot favoriza instalarea asteniei de primavara la persoanele cu teren atopic predispuse la acest tip de afectiuni.

Consumul redus de fructe si legume proaspete pe parcursul anotimpului rece poate duce la deficiente de vitamine si minerale esentiale iar regimul alimentar specific perioadei de iarna, bogat in grasimi animale, carbohidrati si zaharuri, favorizeaza instalarea asteniei de primavara prin generarea schimbarilor de dispozitie si a sindromului de oboseala cronica fizica si psihica.

In plus, trecerea la ora de vara poate exacerba senzatia de oboseala si epuizare, adaugandu-se la impactul general al acestui anotimp.



Simptomele asteniei de primavara

          - Oboseala accentuata la nivel fizic si intelectual, chiar extenuare sau epuizare;
          - Inapetenta (pierderea poftei de mancare);
          - Tulburari de dispozitie, manifestari de iritabilitate si sentimente de anxietate;
          - Stari inexplicabile de tristete, melancolie;
          - Pierderea vitalitatii, lipsa de interes fata de activitatile obisnuite, dificultati de concentrare;
          - Sindrom pseudogripal: dureri de cap, mialgii (dureri/crampe musculare);
          - Tulburari de somn (insomnie, somnolenta);
          - Scaderea tensiunii arteriale, modificari ale ritmului cardiac;
          - Alterarea perceptiei mediului inconjurator;
          - Caderea parului, tulburari de greutate, pierderea apetitului sexual;
          - Apatie.


Remedii pentru combaterea asteniei de primavara

Astenia de primavara este o manifestare trecatoare, nu necesita tratament special, dar sunt masuri ce pot ajuta la o adaptare mai usoara a organismului.

Prin respectarea catorva reguli simple se pot combate si depasi mai usor simptomele corelate cu astenia de primavara:

          - Adoptarea unui regim alimentar echilibrat care sa corespunda necesitatilor organismului, o dieta bogata in fructe si legume ce aduc aport important de vitamine, minerale si alti nutrienti. In caz de deficiente, este importanta corectarea lor prin administrarea de suplimente alimentare, deoarece o serie de carente pot genera ca simptome oboseala;

          - Hidratarea corespunzatoare in timpul zilei ajuta la atenuarea simptomelor asteniei de primavara, precum durerile de cap sau ametelile. In aceasta perioada, este recomandata evitarea sau reducerea consumul de cafea si a bauturilor alcoolice.

          - Respectarea unui program zilnic, cu ore fixe stabilite pentru mese si somn.
          - Respectarea celor 8 ore de somn pe noapte ajuta la reglarea sistemului nervos si la refacerea fizica a organismului. Culcarea si trezirea la aceeasi ora in fiecare zi este foarte importanta deoarece astfel organismul invata care este programul de somn.

          - Practicarea unui sport sau activitatii fizice moderate cel putin 30 minute pe zi ajuta la producerea serotoninei si dopaminei, cei doi hormoni cu functie importanta in stabilirea starii de bine.

          - Angajarea in activitati: plimbari in aer liber, citit, timp liber petrecut alaturi de persoanele dragi.


Care sunt cele mai bune vitamine recomandate in caz de astenie de primavara?

Vitaminele si mineralele sunt esentiale pentru sanatatea umana iar unele dintre acestea au un rol deosebit de important pentru sanatatea cognitiva si psihologica. Lipsa acestora sau un aport insuficient poate conduce la aparitia oboselii mentale si fizice specifice asteniei de primavara:

          - Vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9 si B1)
          - Vitamina C
          - Vitamina D
          - Fier
          - Magneziu
          - Zinc
          - Vitamina E

Simptomele asteniei de primavara dureaza, de regula, intre 10 si 20 de zile, timpul necesar pentru ca organismul sa se adapteze la schimbarile care vin odata cu primavara, insa pot dura si pana la 5 saptamani.

In concluzie, chiar daca nu exista un tratament clar pentru astenia de primavara, anumite obiceiuri sanatoase adoptate in aceasta perioada pot ajuta in acest proces, timp in care organismul se va adapta la venirea primaverii.



 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!