Sezonul sarbatorilor de iarna este unul minunat, al cadourilor si al momentelor frumoase alaturi de cei dragi, insa poate fi si o adevarata provocare pentru acele persoane cu stomac sensibil si nu numai, care pot suferi de probleme digestive.
Este un lucru bine stiut ca in preajma sarbatorilor se inregistreaza cel mai mare numar de probleme digestive din intregul an. Petrecerile, mancarurile traditionale, mesele de sarbatoare pot declansa senzatia de prea-plin, arsuri la stomac, reflux acid, dureri de stomac, constipatie sau alte probleme de digestie care pot da peste cap planurile si pot strica orice distractie.
Desi provocarile culinare ale perioadei sunt uriase: alimente bogate in grasimi si zahar, cantitate mare de alcool si bauturi carbogazoase, exista o cale de mijloc prin care poti combina placerea gustului si grija pentru sanatate, pentru ca sarbatorile sa nu vina cu restrictii, disconfort sau afectiuni de la cele mai simple pana la cele mai complexe.
Iata cateva sfaturi pentru a manca cumpatat in timpul sarbatorilor si a evita problemele digestive:
1. Opteaza pentru portii moderate si incearca sa gusti din toate preparatele fara sa exagerezi.
2. Incearca sa mananci intr-un ritm mai lent si sa eviti inghitirea excesiva de aer. Masticatia adecvata ajuta la inceputul procesului digestiv si poate reduce senzatia de balonare.
3. Consuma alcool cu moderatie si alterneaza cu apa pentru a te hidrata si a evita deshidratarea.
4. Limiteaza consumul alimentelor grase si picante si opteaza pentru preparate mai usoare.
5. Deserturile bogate in grasimi si zaharuri pot provoca disconfort digestiv. Opteaza pentru alternative mai sanatoase de desert sau redu cantitatea de zahar si grasimi adaugate in acestea.
6. Integreaza fibre (fructe, legume, cereale integrale) in alimentatia ta pentru a promova o digestie sanatoasa.
7. Hidratarea adecvata ajuta la mentinerea functionarii normale a sistemului digestiv.
8. Mentine un program de mese regulat pentru a mentine sistemul digestiv in ritm. Mesele regulate pot ajuta la evitarea senzatiei de foame excesiva si la imbunatatirea digestiei.
9. Nu uita sa faci cat mai multa miscare. Activitatea fizica creste fluxul sangvin si poate ajuta la miscarea alimentelor prin tractul digestiv.
10. Incearca sa ai un somn de cel putin 6-8 ore pe noapte, acesta fiind necesar chiar si in perioada vacantelor pentru a nu resimti probleme de digestie.
Desi nu pare, este destul de simplu sa avem parte de sarbatori fara probleme de digestie. Trebuie doar sa fim atenti la ce, cat si cum mancam. Iar acest obicei ar putea sa ne ajute si in restul anului, nu doar de sarbatori, pentru a ne mentine o digestie usoara.
Daca totusi nu te-ai putut abtine de la atatea bunatati, este bine sa folosesti antiacide pentru a combate refluxul gastro-esofagian si arsurile gastrice, antiflatulente pentru a combate balonarea sau alte medicamente prescrise de medic pentru eventuale probleme.
Dar cum paza buna trece primejdia rea, cel mai bine este sa incerci sa te bucuri de sarbatori fara evenimente neplacute, luand mesele regulat si mentinand aportul normal de nutrienti.
Sarbatori cu bine!